Assalamualaikum dan selamat tengahari...
Ha antara menu pilihan hati yang mudah dan cepat...
Ikan masak kicap.... biasa kalau tak masak lauk untuk anak2, sup atau masak kicap yang menjadi pilihan sebab dr mak ayah sampai anak2 semua blh makan... sapa yang nk pedas tu kunyah aja cili padi tu
Ikan Masak Kicap
1 ekor ikan tongkol
1 btg kayu manis
sedikit bunga lawang
2 butir cengkih
1 inci halia - hiris
3 bji bawang putih - mayang halus
1/2 bj bawang besar - mayang
8 bj cili padi
2 biji lada merah belah 2
1 labu bawang- potong bulat2
1/2 cwn kicap lemak - nk ada byk kuah blh tambah lagi
1/4 cwn air
1 sudu mkn sos cili ( sos cili thai not recommended ye sbb rasa akan jadi lebih masam manis)
Garam
Kaedahnya
- Ikan dibersihkan, dihiris dan digaul bersama garam dan kunyit, kemudian goreng hingga keemasan. Ketepikan.
- Gunakan minyak goreng ikan tadi dalam 1 senduk.
- Tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih, halia, bawang putih dan bawang besar yang dimayang tadi.
- Masukan sos, kicap, air, garam (agak2 sebab kicap dah masin, kalau dah letak sos tak payah letak gula)
- Masukan cili padi, lada merah
- Trus masukan ikan goreng, ratakan then terus matikan api.. barulah masukan bawang bulat2 tadi... siapppppp...
Mudah kan... senangkan... pantaskan... kan kan.....
No comments:
Post a Comment