Assalamualaikum...
Antara menu paling favourite dan nasi kena masak lebih sikit untuk menu begini... simple dan menyelerakan...
tambah ikan masin kapak.... berpinggan nasi tambah....
SAMBAL BILIS PETAI
Bahan bahan:
Segenggam ikan bilis - digoreng garing
1 biji bawang besar – hiris
1 keping asam/air asam jawa
1 keping asam/air asam jawa
Garam secukup rasa
1 sudu besar gula pasir
Sedikit belacan bakar - optional
1 mangkuk petai dibuang kulit
Sedikit belacan bakar - optional
1 mangkuk petai dibuang kulit
Bahan kisar:
1 mangkuk cili kering potong dibuang biji, rebus sekejap & kisar bersama bahan di bawah
2 biji bawang besar
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
6 biji bawang putih
Sedikit ikan bilis mentah
Cara cara:
Panaskan minyak agak-agak 2 senduk besar (bergantung size senduk) dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dengan api sedang. Masukkan belacan.
Kacau cili tadi selalu dan masak agak lama sehingga pecah minyak... (kalau x pecah minyak tu minyak korang sikit sangat la kot kihkihkihkihh), Kemudian masukan garam, asam keping dan gula dan gula merah - sikit ja kalau nak letak gula merah).
Kacau cili tadi selalu dan masak agak lama sehingga pecah minyak... (
Boleh masukkan sedikit air supaya cili tidak terlalu pekat. Kemudian, bawang besar hiris.
Akhir sekali, matikan api dan barulah masukan ikan bilis goreng dan petai - sebab kita suka ikan bilis petai yang masih rangup.... kalau siapa tak suka boleh masukkan dulu bahan ni sebelum matikan api.
No comments:
Post a Comment