Monday, 9 January 2017

KUPANG BERLADO


Selamat pagi dan selamat berfikir nak masak apa tengahari nanti... lepas tu duduk ingat2 balik barang apa yang ada dalam peti ais and apa barang yang xda  nak kena p beli jap lagi...

soalan2 yang kerap berlegar di kepala dan makan masa juga nak selesaikan... nguahhahhahahaa..... sobarrrrrr......

tapi memasak itu sesuatu yang menyeronokan bukann...

Hari2 masak ayam hari2 masak ayam... eekhhh cemuihhhhh eaaa.... le ni kita masak yang bercengkerang sikit.... taraaaa KUPANG PANG KOMPANG KOMPANG KOMPANG....

yang tu lebihhhh hahahhahaaa....




#amnistaste
#kupangberlado

KUPANG BERLADO

Resipi
๐Ÿ“1kg kupang - cuci bersih2 byk kali

๐Ÿ“6 sudu besar lada blend ( yg diblend bersama bwg putih dan bwg besar )
๐Ÿ“1 keping asam keping/ asam jawa
๐Ÿ“1 sudu mkn sos cili
๐Ÿ“1/2 cwn air
๐Ÿ“garam
๐Ÿ“1 1/2 sudu gula
๐Ÿ“3 sudu kacang tanah goreng ditumbuk kasar

๐Ÿ”ชTumis lada blend hingga pecah minyak.
๐Ÿ”ช Masukn garam, asam keping, sos dan gula... 
๐Ÿ”ช Perasakan.. tambah mana2 yg kurang rasanya... tmbh sdikit air dan kepekatan ikut citarasa.. kalau pekat blh tambah air lagi...
๐Ÿ”ช Dah puas hati dgn rasa n masukan kupang kacau rata n tutup dgn tutup periuk biarkn api besar dlm 3minit... bila buka blh nmpk cengkerang dah trbuka dan gaul ratakan.
๐Ÿ”ชMatikan api dan taburkan kacang tanah tumbuk... ratakan dan siap....

Hidangkan dan tabur kacang tumbuk tadi..

Makan dgn nasi panas... yummehhhh....

No comments:

Post a Comment