Tuesday 17 January 2017

KETAM BLACKPEPPER

Assalamualaikum...

Nak tanya ni... kakak kakak selalau beli ketam buat masak apa?

Bila beli ketam, selalu kawan2 atau mak akan tanya nak masak lemak ke? tapi kite tak berapa pandai sangat masak2 lemak ni... kalau masak lemak biasanya masak di kampung dengan mak di dapur.  Bila kite tanya kawan balik... selalau ketam suka masak apa... derang kata kerap masak Sup Ketam... uhhhh... kite tak pernah masak sup ketam... tapiiiiii kita selalau masak macam niiiiii......................




taraaaaaaaa......................









KETAM BLACKPEPPER



4 ekor ketam size sedang - bersihkan dan belah 2 tengah

5 sudu besar cili blend ( segenggam cili kering dikisar bersama 1 labu bawang besar dan 5bj bwg putih)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos blackpepper - brand life preferable
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil blackpepper kisar kasar
1 btg serai ketuk
1/2 sudu besar gula
Garam
Air sikit

Daun bawang untuk tabur..


Cara-caranya...

1. Tumis cili blend dan serai sampai pecah minyak.
2. Masuk kan sos cili, sos blackpepper dan sos tiram. Masukkan blackpepper kisar.
3. Masukan gula dan tambah garam sekiranya perlu.
4. Tambah air sedikit agak2 dlm 1/2 cwn. 
5. Masukkan ketam, ratakan sambalnya dan tutup kuali dengan penutup rapat-rapat dalam 2 - 3 minit. Bila buka nnti boleh tgk warna kulit ketam daah jadi kemerah-merahan...
6. Tara.... gaul2 ratakan sehingga rempah meliputi isi ketam... kalau kuahnya banyak?... kalau kuahnya byk boleh biarkan sekejap lagi atas api (kuali jgn ditutup) sehingga kepekatan kuah mengikut kehendak yang diingini.

- hidangkan dengan taburan daun bawang... makan ketam cicahkan dengan kuah ketam ni bersama daun bawang... mmmmmmmm... ok back to realiti...

Mudah kan... senang kan... cepatkan.... apa lagi jom beli ketam... tam tam tam....


No comments:

Post a Comment