Wednesday 15 February 2017

SAMBAL TUMIS TELOR PUYOH

Assalamualaikum...

Masak apa hari ni... malam tadi kita masak sambal udang.... tapi terlupa nak ambil gambar... jadi hari ni kita share menu sambal tumis telor burung puyuh.... 
Menu ni saya masak beberapa bulan yang lalu (huahahahaaa begitu lama baru nak story....). 

Masa tu mak dan adik datang ke rumah... saja hujung minggu... (sebenarnya yang adik tu sibuk nak ke mall)... kemudian adik yang masih balajar di KPM datang dengan dua orang kawan yang lain... katanya nak p cari stok kerepek untuk projek kolej... (pandai pulak teruna2 ni bisness cari kerepek kihkihkihhhh).... memang lubuk kerepek la di kawasan Batu Pahat  ni.... murah dengan tak murah je lah nak pilih...

Jadi untuk makan malam duk fikir nak masak apa yaaaa? OK lah kita sediakan menu paling laku selaku kat kampung. Nasi Lemak Ayam... Tapi kita selalu sangat makan Nasi Lemak Ayam dan Telor Ayam Rebus kan... kali ni kita tukar 
-
-
-
-
Nasi Lemak Burung Puyuh dan Sambal Tumis Telor Puyuh
-
-
-
mueehehheheeee...

tapi  malang sekali... rupanya sambal ja yang ada ambil gambar... yang lain xda.... hukhukk....

Ninnndddiiiiiaaaaa.....
-
-
-
-








Ada sesiapa nak try?


Resipi untuk sambal tumis ni sama saja dengan resipi sambal tumis yang lain, cuma dipelbagaikan isinya untuk masak di campur telor, ikan bilis, udang, sotong, atau petai. Boleh rujuk di SINI ..... tapi ok lah kita copy paste balik tambah telor.... hahhahaha


SAMBAL TUMIS TELOR PUYUH



Bahan bahan:
30 biji telor puyoh - direbus dan dikupas kulit
1 Biji bawang besar-hiris
1 keping asam jawa / air asam jawa
Garam secukupnya
1 sudu gula pasir
Sedikit belacan - optional

Bahan kisar:

1 mangkuk cili kering - dibuang biji, rebus sekejap dan kisar bersama bahan di bawah
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
6 biji bawang putih
Sedikit ikan bilis mentah

Cara-cara:

Panaskan minyak agak-agak 2 senduk besar(bergantung size senduk) dan tumis bahan kisar sehingga naik minyak dengan api sedang. Masukan belacan.

Kacau cili tadi selalu dan masak agak lama sehingga pecah minyak. 

Masukan asam keping / air asam jawa dan gula dan gula merah (yang ni sikit sahaja)

Boleh masukan air sedikit supaya tidak terlalu pekat. kemudian masukan bawang hiris.

Akhir sekali masukan telor puyuh, golek-golek dan barulah matikan api.

Menyelerakan bukan...... mmmmmmm.....


Nasi Lemak 1 pelisssssss......
















No comments:

Post a Comment