Saturday 18 June 2016

ROTI JALA DAN KARI AYAM TUA




Iftar merangkap moreh Ramadhan ke 4 Khamis yang lalu......

Hari ni genap 14 hari kita berpuasa iaitu bersamaan 4 Ramadhan 1437H... syukur kehadrat Ilahi diberi kesempatan untuk bertemu Ramadhan buat sekian kalinya... Alhamdulillah...




Roti jala pembuka selera... 4 Ramadhan yang lalu adalah giliran untuk menghantar juadah moreh ke surau... kebetulan surau bersebelahan dengan rumah ja.... pikir punya pikir apa ya nk dibawa ke surau... tak ringan sgt dan x berat sgt menunya.....

Last-last roti jala menjadi pilihan hati....  kebetulan pula turn pada hari Khamis dan balik keje jam 2.30ptg di Johor.... jadi sempat lah yek.....






Ha inilah dia hasil jalaan utk 30 org makan... InshaAllah cukup... lebih 110 pcs roti jala di makan bersam kari ayam tua....


Haha jenuh juga nak siapkan ni keping by keping... pkai 2 pan x cukup tgn pulak... kahkahkahkaakakhh.... 

Alhamdulillah siap juga... 

eemmmm.... rasa terliur pulakkkk ni aaaiiishhhhh.....




Resipi di sini untuk rujukan masa akan datang :

Sumber resipi : FB Herry Jamil ( terima kasih kak, share di sini ya)

ROTI JALA

Bahan-bahan ( 1kg tepung )

1. 3 tin air
2. 4 bj telor
3. 1 tin susu uht / susu cair
4. 1 kg tepung (pastikan 1 kg)
5. Pewarna kuning
6. Garam
7. 1/4 tin minyak masak (100ml)

* sukatan menggunakan tin susu pekat manis 500g

step by step yg details blh rujuk FB Herry Jamil.

cara-caranya :

1. Masukkan telor ke dalam besen, air, susu uht, pewarna kuning.
2. Gaulkan bersama tepung hingga sebati ( saya pkai whisk)
3. Masukan garam dan agak-agak rasanya.
4. Masukan minyak dan kacau rata.
5. Blend utk dapatkan tekstur yang licin.
6. Masukan dalam acuan dan kiraikan atas non stick pan
7. Agak-agak masak blh trus angkap x perlu terbalikan
8. Gulung ikut citarasa. nk lipat pun boleh...

Siap..... Kari ayam next time share ye.... x sempat hari ni ... hihihiiiiii... blh la cuba....




No comments:

Post a Comment