Sunday 14 February 2016

Tempe Goreng cicah Sambal Kicap


Ni menu paling cepat habis... laju aje licin pinggan trus... lunch nye x lagi tapi tempenya dah luak... ni budak2 pun suka mkn goreng cmtu je nak2 kalau rangup... yang mak2 apetah lagi... ngeh2...

Tempe ni kite lawankan dengan Kacang Botol Goreng Belacan.... ha barulah jadi kampungnye x.... biase nak cari tempe goreng cecah sambal kicap ni kat Johor la banyak jumpa.... tapi orang dari negeri lain pun dah pandai buat sendiri dah la ni... hihiiii....

ni cara nak buatnya... simple, mudah dan ringkas...

Tempe Goreng

2 sudu ketumbar - ditumbuk
1 sudu jintan manis - tumbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
1 cwn tpung gandum
1/2 cwn tpg jagung
air secukupnya

* campur semua agak pekat mcm nk goreng pisang tapi jangan pekat sangat nanti salutan tepung jadi tebal.

Tempe dipotong ikut citarasa - dilumur dengan bawang putih yang ditumbuk kasar dan garam.
Celupkan dalam tepung tadi dan goreng dalam minyak yang banyak. Goreng sehingga keemasan dan rangup.

Sambal kicap

Segenggam cili padi
5bj bawang putih
2 sudu besar gula.
Kicap secukupnya

kalau rajin tumbuk sampai lumat... dah lumat masuk dalam mangkuk baru bubuh kicap... jgn tumbuk dgn kicap2nya skali... habis kau mandi kicap jap lagi... hahahaaa

Tapi selalu buat kicap trus banyak jd pkai blender je senang.

masukan semua dlm blender... kicap agak2 stgh paras lada.. blender blh gerak... tambah air masak dalam 2-3 sudu je... ( awas jgn byk nanti akan jadi cair sgt)...

cuba yaaa......

No comments:

Post a Comment