Sunday 14 February 2016

Tumis Remis alamak sedapnya....

Tahu tak mende ape kecik-kecik nie... pernah kutip tepi pantai x?? syiok neh duk main air sambil kutip mende alah ni sampai penuh baldi.... lebihnya main air dari mengutip ni.... eh eh tapi amende ni....   ni namanya REMIS.... katanya..




Ingat lagi masa dapat kerja di Kolej Uniti ni masih belum berani drive, jadinya gigih la naik bas balik kampung tapi dek kerana nak balik kpg kne amik bas dr Seremban halamakkkk jauh nauuuu tu... sian kat member yang baik hati comel loteh ni kene hantar ke sana... jadi time weekend x balik kampung tu kami ke tepi pantai  meremis... syahdu sgt...  housemate ku ini sangat baik hokey... sangat baik... bila ingat2 balik hui hui hui dia memang baik hati walaupun dia banyak celoteh tapi dia sgt ambil berat and rajin.. yea sangat rajin..... 

Ok balik pasal remis tadi... ekh banyak no kutip mende alah ni... sape nak masak????? eeehhhhhh? 

Haaa yolah moh ler balik... terik dah matahari nuuuu... dah la daku gelap.. jap lagi ireng balik kang x kenal plak laki aku... boleh?..  tgk bahan apa yang ada.... cari lah bahan apa pun... memang ni yg akan jadi... memang suka kalau remis masak tumis mcm ni... berasa manisnya..





Ha ni lah dia ghupa remis yang da siap masak tu... Tumis Remis dengan sos tiram...



Share resipi ya... 

Tumis Remis dengan Oyster Sos

1 kg Remis - lala pun boleh - basuh bersih2 basuh basuh dan terus basuh....
4 bj Bawang Putih - tumbuk tak payah lumat
3 inci Halia - tumbuk kasar
2 btg Serai ketuk
3 bj Lada Besar Hijau - hiris
3 sudu besar Sos Tiram
Garam

Kaedahnya : 

- Tumiskan bawang putih, halia dan serai.
- Dah naik bau masukan garam, remis, lada hijau dan sos tiram. 
- Gaul rata dan tutup kuali dalam 3-5 minit...
- Buka and taraaaaa remis akan mekar2 terbuka shell nya... 



Mudah kan.... senang kan... pantas kan..... 






Makan reramai sedapkan... mampu nak makan sorang??.. giler bak hang... maklumlah sebesen kejadiannya... tapi remis ni kalu makan dengan nasi x kene.... ratah begitu saja baru berasa... kalau mkn dgn nasi jgn digaul dgn nasi... sedut saja isinya jadi dapat skali hirup dgn kuah n rempahnya... kalu kupas dgn tgn ok kurang kick....



x caya? ha x caya? x caya cubalah... 

No comments:

Post a Comment