Monday 22 February 2016

Laksam Meletop top top.....

Selamat pagi... perkongsian sekali lagi di atas kejadian LAKSAM Meletop.... letop letop letop sangat..... 
Sebelum ni banyak kali mak ajak buat laksam ni, makan ramai2 sedap katanya. Plan2 ok lah nanti cuti Chinese New Year kita buatlah ye... ramai yang balik berkumpul nanti.. 

Tapi sebelum nak sampai ke raya cina tu adalah mak ikut balik ruma daku sebab nak sangat tgk bidadari kecilku mula bersekolah... tadika je kak huhuhuuuuu.....

Ada sehari tu order laksam delivery trus ke rumah... mak kata sedap... eh eksaited lah pulak nak buat laksam ni... last buat masa CNY tahun lepas.... setahun dah kan... kira lama juga lah x buat ni...

Balik semula kisah masa cuti CNY kelmarin semua balik tapi ekh ekh ekh nape masak tu ekh nape masak ni... ekhhh... sampailah habis cuti seminggu tuh... huhuuuuuu mana Laksam nya makkk oiiii... hahahhahaaaaa.. kan dah...... balik dah semuaaaaa cuti dah habis... 

Dah tu bila nak buat laksamnya... xkan nk tggu raya cina tahun depan pulakkkkkkk!!!!! Baiklah mak toksah tunggu raya yah... yok kita buat hujung minggu nih kihkihkihkihhhhh..... suka letuwwww.... 

Banyak sangat cakap neh?

First time dulu buat laksa tahun 2012... alhamdulillah menjadi...  resipi asal boleh rujuk dari blogger terkenal kak Azlita Masam Manis, 1st attempt yang menjadi, tepung laksanya daku ikut dari sukatan kak azlita, tapi untuk kuahnya daku sesuaikan ikut bahan2 yang ada dirumah...... 

Mari daku share kan resipinya:




LAKSAM

Laksa 
3 cwn tpg beras 
1/2 cwn tpg gandum 
4 cwn air suam

Sementara sediakan bahan2 boleh panaskan kukusan.

Semua bahan disatukan... jika ikut sukatan ni inshaAllah menjadi... cantik ja kejadiannya... 

Gunakan tudung periuk, oleskan dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
Ambik sesenduk adunan tadi dan ratakan letakkan di atas tudung periuk tadi. Agak2 jgn tebal sgt.
Kukus sampai masak dalam beberapa minit.
Bila dah masak, keluarkan.
Rehatkan kejap sebelum digulung - nk gulung trus panas woooooo....
Sementara tu ulang step atas tadi untuk kukus yang lain. Jadi seeloknya sediakan 2 tudung periuk untuk kukus adunan tadi. 
Ulang sampai habis 


Kuah Laksam
4 ekor Ikan kembung besar - nak pakai ikan mata besar, tamban, tenggiri pun boleh

1 ekor ikan cencaru - saja tambah sebab tgk rancangan kt tv dia kata cencaru rasa lemak

* ikan2 ni dikukus, di ambil isinya kemudian blend.
2 inc halia
3 ulas bwg putih
1 1/2 biji bwg besar
2 sudu teh lada hitam kasar

1 sudu teh lada sulah
1 biji Santan 
4 keping Asam keping 
Sdkt garam 
Sedikit gula pasir

Air - untuk kuah agak2 stgh periuk tapi jgn lupa nanti ada santan - agak2 je lah periuk nya besar mana hehe

Isi ikan, halia, bawang putih, bawang besar dan lada hitam blend. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Api perlahan ja. Masak sehingga agak pekat. 

Bahan Ulam
Mentimun
Kacang panjang
Taugeh
Daun kesum

Bunga Kantan
Limau Kasturi - belah 2 ja ( xda nak pun xpa )


Kesemua bahan di atas di hiris halus.

Bahan Cili
3 bj cili merah 
2 inci belacan 
garam 
1 bj limau nipis atau limau kasturi

Tumbuk cili merah dgn belacan, tambah garam sikit dan air perahan limau.


::: p/s tau kenapa Laksam ku jadi meletop2... hahahaaa mak ku buat sambal cili ditambah cili padi adehhhhhhhh berapiiiiiiii..... makan sambil nangis....


kalau ada yang berhajat nak buat untuk hidangan yang banyak.... tepung laksamnya boleh dibuat malam... siap digulung simpan dalam tuppaware... esok pagi kukuskan balik saja semua (takyah lah kukus satu2 pulak, bila nak siap bhahaahahha)... jadi x kelam kabut baru nak buat sebab lama jugak tuh nk tggu turn dia masak satu-satu.... huhuhhhuuu.... 

ok... senang kan... mudah kan....

No comments:

Post a Comment